Естествен камък Султанит

СУЛТАНИТ – камъкът хамелеон

Ако не сте виждали естествен Султанит, значи не сте успели да се удивите на изключителните му способности да съчетае в себе си палитра от тъмно зелен цвят, през кафеникаво-кафяв, бледо жълт и дори наситено лилав. Този камък е наречен на 36-те султана на Османската империя, като особено интригуващ е фактът, че за ювелирни цели, той се добива само в Анадолските планини, Турция.

Султанитът е единствен по рода си, що се касае до свойството му да променя цвета си в толкова широка гама, в зависимост от интензитета на светлината, с която е осветен. Александритът е друг камък, имащ свойството да променя цвета си, но нищо не може да се сравни с великолепието на султанитa.

За първи път султанитът е фасетиран през 70-те години на миналия век и от тогава се превръща е мечтано бижу и за най-капризните дами. Едва от 2006 г. става достъпен за по-масово производство, като до този момент е бил притежание само на знатни колекционери. Това е един от най-естествените минерали, който не се обработва по никакъв начин преди да заблести на кожата ви, а само се шлифова.

Притежавайки пръстен, обеци, колие или гривна със султанит, вие ще имате не едно, а поне три различни бижута едновременно. На силна слънчева светлина камъкът има виолетово-лилав цвят, при слабо или изкуствено осветление, както и в мрачни облачни дни той е с наситено зелен цвят, а на силна светлина цветът му придобива кафеникави, оранжеви или жълти оттенъци.

Топлите земни цветове на камъка го прави идеалното допълнение към голяма част от гардероба на дамите, от изискан тоалет до ежедневен блясък.

Мистиката на султанита се допълва с вярването, че този камък предпазва своя притежател от неприятели, като дори се наблюдават случаи, при които при наближаване на опасност, камъкът може да се напука или дори пръсне на парчета. Продължителното носене на бижу със султанит избистря ума, стимулира различното мислене и спомага за засилване любовта към живота.

За да запазите блясъка на вашето бижу със султанит, избягвайте извършването на ежедневни активности, като почистване на дома, градинарство или спортуване. Почиствайте султанитът с влажна кърпа, сапун и топла вода.