Интересни факти за среброто

С тази статия искаме да ви дадем малко повече информация и интересни факти за така обичаното от нас сребро и неговата най-широка употреба в бижутерията.

Среброто е химичен елемент, преходен метал с бял цвят и характерен метален блясък. Спада към групата на благородните метали. Среброто има най-високата електропроводимост сред металите. Лесно се поддава на обработка и се използва в електронните продукти, както и в бижутерията. Освен като пръстени, обеци, синджири, колиета, медальони, висулки, среброто може да намерите и като прибори за хранене – лъжички, ножове, вилички, та дори и като изискани сребърни свещници и други аксесоари за дома.

Среброто е един от металите, които са били известни на човечеството от най-дълбока древност и неговите свойства са оценявани от древни времена. Египетският фараон Менес с указ е определил отношението между цената на златото и среброто. През Средновековието алхимиците са го олицетворявали с Луната, като са му давали и съответния знак. Името на държавата Аржентина идва от латинското име на този метал – "argent um" (испанските завоеватели смятали, че там има големи залежи от сребро).

Главната употреба на среброто е като скъпоценен метал. Достъпната цена и лесна обработка на среброто го прави изключително предпочитан материал за ръчна изработка на различни оригинални бижута, които в комбинация със скъпоценни и полускъпоценни камъни се превръщат в истински шедьоври.

Среброто е изключително мек метал, който в най-чист вид проба 999 може да бъде лесно обработен като бижу, но ще бъде изключително лесно изделието да бъде деформирано. Именно заради това сребро с проба 999 се използва само за посребряване или като кюлчета с цел инвестиция.

Масово използваната проба сребро в бижутерията е 925 или така нар. стерлингово сребро. Бижутата и сребърните изделия обикновено се изработват със сребро проба „925“. Често то се покрива отгоре с тънък слой от чисто сребро 99,9 %, за да му се придаде блясък, или пък от родий „розово злато“, за да се наподоби злато. Покритието не променя свойствата и ценноста на метала, както и на изработеното бижу. За подсилване на блясъка на почти всички изделия в съвременното ювелирно изкуство се използва родиевото покритие, което също така предпазва среброто от надрасквания и деформация. Важно качество на среброто е, че то е хипоалергично, което го прави чудесен избор за хора с чувствителна кожа или за деца, за да предпазим нежната им кожа от раздразнения.

Важно е да можем да разпознаваме истинското сребро от друг вид неблагородни метали. Има лесни трикове, които всеки може да приложи в домашни условия, като по този начин си осигурим спокойствие и да носим своите бижута с усмивка.
•    Проверете за печат „925“ и изискайте сертификат за качество – всяко изделие задължително следва да има маркировка, която да обозначава неговата проба. „925“ пробата е стандарт за България и за повечето Европейски страни, поради което следва да има съответното отбелязване върху самото бижу. Сертификатът за качество също е задължителен съпътстващ документ към вашето сребърно бижу.
•    Магнитът е ваш приятел – истинските сребърни бижута не се привличат от магнит. Ако доближите магнит към някое ваше бижу, макар и с маркировка „925“, и то бъде привлечено от силата на магнита, то това бижу е фалшиво.

Изделията, предлагани от www.zaryjewels.com са изработени от сребро с проба „925“, като пристигат до вас със сертификат за качество и маркировка. Комбинацията с камъни прави нашите бижута още по-уникални и различни.

Може да разгледате нашите сребърни бижута с проба 925 по категории: