Скъпоценен камък Цитрин

Експерти препоръчват носенето на цитрин, тъй като той символизира изобилието и късмета. Счита се, че носи положителна енергия в бизнеса. Този камък се препоръчва за зодии  Близнаци и Дева, както и за родените през месец ноември.
Цитринът е прозрачен, жълт вариант на Кварца, като цветовете му варират от бледо златно жълто, до почти кафяво.  Името му идва от френската дума citron или лимон. Известен на човека от дълбока древност, като често е бъркан с жълтия Топаз. Цитринът изглежда най-добре на естествена светлина сутрин точно преди изгрева и вечер малко след залеза на слънцето. Подобно на аметиста, цитринът може да промени цвета си при продължително излагане на ярка слънчева светлина. Естественият цитрин се среща доста по-рядко от своя "роднина" аметиста.
Цитринът се обработва по най-разнообразен начин и се предлага под всевъзможни форми. Също така качеството, прозрачността и окраската варират в широки граници. На  снимката са показани комплект бижута от висококачествен фасетиран цитрин без видими дефекти. Той притежава голяма твърдост и лесно може да надраска стъкло или желязо.
Като част от семейството на кварца, той е изключително чувствителен към топлина. В резултат на това цитринът може да се създаде чрез нягряване на аметист (лилавата разновидност на кварца), докато приеме желаното жълто оцветяване. Някои кварцови образци се състоят от комбинация между аметист и цитрин: те се наричат аметрин, и са високо ценени.
Не случайно е един от любимите камъни на бижутерите в периода Арт Деко между двете световни войни, тъй като през 30-те години на ХХ век са внесени големи количества за обработка в Идар-Оберщайн (Германия) от емигранти в Бразилия и Уругвай.